DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Saturday, 1 December 2012

PETUA ORANG LAMA



Salam…cuti ni bosan la plak xde wat pape, nasib baik Si Kecik dah tido leh la update blog ni..
Huhu…
Ok..org zaman canggih / zaman sekarang / zaman IT nih mungkin xkan percaya ngn petua dulu-dulu kan? Kan? Kan?
Meera nk share petua or tips untuk pembaca setia meera neh..

PETUA AWET MUDA


Korang mesti nk awet muda kan? Korang kene la senyum selalu..hehehe..
Satu lagi petua awet muda ni..korang beli nenas jangan la korang buang jambul  tu, korang ambil jambul nenas tu kisarkan dan rebus selama setengah jam.  Bila air rebusan tadi tuh dah hampir satu cawan barulah korang tutupkan api k.  Amalkan seminggu sekali tau..Insya-Allah dengan amalan tadi serta makan ulam-ulaman korang akan nampak awek muda selalu..

P/s:  WANITA HAMIL DILARANG MENGAMALKAN PETUA INI.

PETUA UBAT SAKIT MATA


Kat umah korang mesti berlambak kan bawang merah??? Ha..nak cite sikit ni, bawang merah ni selain korang wat masak ia jugak leh wat ubat sakit mata tau..(yang dah tau tu buat2 la xtau ek) J
Korang ambik beberapa ulas dan tumbuk sampai lumat bersama kulitnya tau…then, bila dah lumat korang ambik dan tempek kat mata yang sakit tu..mula-mula tu memang pedih tapi bila dah lama sakit akan pulih. Insya-Allah.
Cuba tau..

PETUA UBAT DEMAM PANAS





Kalau dulu-dulu..daun bunga cina / daun bunga raya adalah penawar ubat demam panas.
Caranya korang ramas daun tersebut dalam mangkuk air then korang sapu la air tu kat atas kepala Insya-Allah panas tu akan beransur pulih.

Tapi sekarang ni jarang dah orang guna semua ni..COOL FEVER KAN ADE!!! Hehehe….

Selamat mencuba ye kawan-kawan ;)

1 comment:

Anonymous said...

Pnjam gambar yee kak :D