DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Monday, 3 December 2012

ADUHH! SAKITNYE SEMBELIT!





Sukarnya nk buang air besar..Kesian kan tengok if anak kita sembelit...semalam..mera xsampai hati sangat tengok my lurve iman menangis2 nk uuk..coz sembelit..sedihnye tgk die menangis2 smbil peluk mera kuat2..tp xkuar2 jgak..then..hr ni mera nak share info mcmaner nk rawat bayi sembelit..

jom kite tengok ape perlu buat if anak2 kite sembelit..

Urut perut
- Urut lembut2 perut anak kite ikut arah jam tau..boleh guna krim atau minyak bayi..mera gunakan minyak mastika bayyini dengan minyak yuyi..(bergantung pd bayi korang ek) 
*mera xputus2 urut perut iman smlm, gilir2 ngn husb jgak..;)

Urut kaki
- urut kaki bayi kite lembut2 mcm gaya kayuh basikal. Gerakan ini boleh membantu bayi melancarkan sistem pencernaan utk atasi sembelit tu... 

Mandikan 
- dengan memandikan bayi..die akan rase lebih segar.  proses ini boleh tenangkan bayi dan bantu utk keluarkan najis lebih mudah. Boleh juga sapu jelly di bahagian anus.
*smlm pn mera mandikan iman mase die susah nk berak..lpas tu die ok sket..

Makan Buahan & Sayuran
- Petua orang tua kate utk mslah sembelit bagi makan pisang. - memandangkan hr sudah mlm, kat umah xde bekalan pisang..mera bagi iman makan rambutan..boleh la jgak utk lawaskan perut die.

Jumpa Pakar
- kalau anak korang alami situasi yg kritikal, cepat2 la jumpa pakar kesihatan..tkut nnt merebak pula...jangan tunggu anak2 sampai berak berdarah baru nk jumpa doktor yerrr...

Alhamdulillah..hari ini iman dah berak ok..xsembelit macam semalam dah..peringatan untukku bagi iman makan byk buahan dan sayuran..;)

kalau korang ade petua2 lain nak tokok tambah..sila la komen yer..sape yang stju ngn cadangan mera kat atas ni bleh la like ek..TQ

No comments: