DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Sunday, 2 December 2012

PETUA NAK KEMPISKAN PERUT

gambar sekadar hiasan


Terlebih dahulu mera nk mtk maaf if entrry kali ni ade yang buat sape2 trase ek..bukan nak mengutuk sesiapa tau..yang perut  buncit tu janganla stress..same2 kite bersenam utk dapatkan perut yang lebih leper..nak??

Makan lebih serat
Korang amalkan 22-25gram serat sehari dengan banyakkan makan bijirin, buah-buahan dan sayuran. Dengan cara ini, korang boleh mengurangkan berat badan. Cuba tau…;)

Banyak Minum
Walaupun dalam haid (bagi kaum wanita shj k), korang mestilah minum banyak air untuk mengurangkan kembung perut.

Aktifkan Degupan Jantung
Sebagai contoh..korang perlu lakukan aerobic 45-50 minit at least 5x seminggu.

Kuatkan Tulang
Pastikan korang ambil 1,000mg kalsium sehari daripada makanan /supplement.  
Nak tahu kenapa?
Sebab osteoporosis boleh menyebabkan tulang belakang korang rapuh dan mengakibatkan korang membongkok.  Inilah punca kenapa perut korang membonjol kedepan.

Senaman Perut
Berdiri tegak ketika senaman mengangkat berat. Cara tersebut memastikan otot-otot perut korang menegang.  Korang juga boleh melakukan sit-up kalo korang rasa xnak lakukan senaman mengangkat berat. (macam gambar kat atas tuee...)

Kalo korang stuju ngn petua mera ni klik la like yer,,;)


No comments: